Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
Moč ustvarjalnosti


Anini glasbeni večeri – 20 let


»Stopam po poti, v nosnice zajamem vonj poletja. Zopet je ta čas, čas valovanja zrelih trav, toplih večerov in novih obetov. Pot se rahlo vzpenja in za ovinkom že uzrem cerkev svete Ane. Tam me čakajo prijatelji, v njej pa novo glasbeno doživetje. To poletje bo čudovito, si rečem. Polno bližine meni dragih ljudi, polno glasbe in polno ljubezni.«

Anini glasbeni večeri živijo že 20 let. Od prvih koncertov lokalnega pomena v začetku tisočletja so postali uveljavljen kulturni festival klasičnih koncertov komornih zasedb. Na 80 poletnih večerih so svojo priložnost dobili tako mladi glasbeniki, ki so začeli stopati na resnejšo glasbeno pot kot tudi uveljavljeni akademski posamezniki in stalne zasedbe, ki koncertirajo po Sloveniji in tujini. V zadnjih letih je festival postal tako prepoznaven, da si mnogi glasbeniki želijo nastopiti prav tu. V ambientu cerkve svete Ane v Leskovcu, ki koncertom daje vsebino, nudi zavetje in dom. Z Aninimi glasbenimi večeri je poletje dobilo okus po intimnih doživetjih glasbe, ki zatresejo vse čute, pobožajo dušo in umirijo duha. V spominu pa ostanejo še dolgo potem, ko odzveni zadnji ton.

 

PIHALNI KVARTET ChAt / nedelja, 19. junij 2022, ob 18. uri /

Jubilejno poletje bo otvorila komorna zasedba ChAt. Sestavljajo jo akademski glasbeniki, ki so se izobraževali na glasbenih akademijah v Avstriji in Švici. Združili so zvok flavte, klarineta, basetnega roga in bas klarineta. Štirje zelo različni inštrumenti omogočajo razne barvne in stilske kombinacije, zato je njihov glasbeni izraz tako poseben. Na svojih koncertih igrajo klasična dela iz vseh obdobij pa tudi jazz, etno, popularne skladbe in glasbo iz mjuziklov. Letošnji prvi Anin večer bo preplet raznolikih klasičnih skladb in opernih del, poletje pa bodo pozdravili še s sodobnejšo glasbo in jazzom.

 

VOKALNI ANSAMBEL ELINOR / torek, 26. julij 2022, ob 20.15 uri /

Vokalni ansambel Elinor iz Maribora pod umetniškim vodstvom Roberta Feguša poustvarja renesančno, baročno, klasično, romantično in sodobno zborovsko glasbo, s katero pevci obogatijo sakralne in protokolarne dogodke ter samostojne koncerte. Z vokalnim izvajanjem na visoki umetniški ravni koncertirajo v odličnih dvoranah po Sloveniji in tujini, širijo glasbeno obzorje ter sodelujejo na državnih in mednarodnih glasbenih festivalih. Na Aninem večeru bodo predstavili del svojega bogatega ustvarjanja. Njihovi glasovi bodo zazveneli v harmoniji sakralnih in klasičnih skladb ter delih slovenskih in tujih sodobnih skladateljev.

 

MIHAELA KOMOČAR GORŠE − vokal, TILEN ARTAČ − violončelo, PRIMOŽ RAZBORŠEK − klarinet, DEJAN JAKŠIČ − klavir / petek, 19. avgust 2022, ob 20. uri /

Prijateljstvo povezuje vrhunske glasbenike še iz časov študija na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Vokalistka Mihaela Komočar Gorše je kot solistka prejemala nagrade na mednarodnih tekmovanjih ter nastopala na koncertnih in opernih odrih po Evropi, danes poučuje na Glasbeni šoli Brežice ter ustvarja raznolike glasbene projekte. Akademski violončelist Tilen Artač nastopa kot solist, v različnih zasedbah in s svetovno znanimi glasbeniki. Širši javnosti je bolj znan kot izjemen imitator ter snovalec in voditelj televizijskih oddaj. Primož Razboršek je akademski klarinetist, poučuje na Glasbeni šoli Laško Radeče ter že več kot petindvajset let igra v Kvintetu Dori. Dejan Jakšič, akademski pianist Akademije za glasbo v Ljubljani, deluje kot učitelj klavirja in korepetitor v Glasbeni šoli Laško Radeče, je skladatelj, aranžer in zborovodja ter podpredsednik Društva klavirskih pedagogov Slovenije. Ta večer bodo glas, violončelo in klarinet zazveneli ob spremljavi klavirja, zato bo to koncert raznolikih zvrsti, stilov in občutij. Z njim bomo obeležili okroglo obletnico Aninih glasbenih večerov, saj je Mihaela vsa leta njihov umetniški in konceptualni vodja, njen pa je bil tudi čisto prvi Anin koncert pred 20 leti.

 

ANSAMBEL POZAVN Akademije za glasbo v Ljubljani / petek, 2. september 2022, ob 18.45 uri /

Zvok Ansambla pozavn študentov Akademije za glasbo v Ljubljani zazveni veličastno pod mentorstvom domačina Žana Tkalca. Fante povezuje vrhunsko glasbeno znanje, živahna mladostna energija in veselje do skupnega ustvarjanja. Zasedba je mlada, stara slabi dve leti, omogoča pa izvajanje izjemno zahtevnih in zanimivih skladb različnih slogov. Lansko leto so se prvič predstavili javnosti s koncertoma na Akademiji za glasbo ter v Slovenski Filharmoniji. Anin večer bo zavibriral v znanih skladbah renesanse in romantike, glasbe 20. stoletja in filmskih melodijah, a v izvedbah, kot jih ne slišimo prav pogosto. Fantje bodo presenetili s tem, kaj vse zmorejo pozavne, če so v pravih rokah in odlično uigrane.

 

   • Osnovni podatki
  • Datum ustanovitve:  2. november 2001
  • Naslov:  Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem
  • Matična številka:  117049 000
  • Davčna številka:  61637475
  • TRR:  SI56 0298 2009 0843 957
  • Telefon:  00 386 (0)31 422 666 (Filip)
  •  00 386 (0)41 849 857 (Janez)
  • E-pošta:  info@kd-leskovec.si
Spletno družabno omrežje:   facebook link