Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
Moč ustvarjalnosti


O nas


Za vse tiste, ki ne vedo kje Leskovec pri Krškem leži, naj morda začnem takole. Smo tam, kjer se Krško polje utrujeno od vetra in sonca nasloni na obrobje Posavskih gričev. Od tam prihajamo, kjer nas zjutraj zbudijo zvonovi iz dveh zvonikov, kjer se polja skrčijo v vrtičke in dvorišča okrog družinskih hiš. Nismo mesto, nismo vas – smo nekaj vmes.

Leskovec se je nekoč imenoval Haselbach in je bil prvič omenjen že davnega leta 895. V okolici so tudi bogata arheološka najdbišča iz rimskih časov. Kraj ima tudi veliko zanimivosti, kot so grad Šrajbarski turen, mavzolej Anastazija Gruana in kar samo mestno jedro kraja.

Okrog tisoč družinskih hiš združuje v Leskovcu svoje delo, skrbi in veselje. Naši otroci obiskujejo osnovno šolo v svojem kraju. Na dosegu roke imamo zdravstveni dom, dializni center, pošto, župnišče, večje in manjše trgovine, trgovske centre.

Krajani svoje interese uresničujemo v društvih. V kraju imamo gasilsko društvo, strelsko društvo, pevski zbor in nenazadnje Kulturno društvo Leskovec pri Krškem. Člani slednjega popestrimo marsikateri večer in ljudje radi obiskujejo naše gledališke predstave, ki jih pripravlja dramska sekcija, literarne večere literarne sekcije, gledališke predstave otroške dramske sekcije, plesne prireditve plesne sekcije in fotografske razstave foto sekcije.

V narekovajih rečeno se kulturno leto v Leskovcu pri Krškem začne s prihodom pomladi. Tej je posvečena tradicionalna prireditev z naslovom »Pomlad prihaja«. Na to prireditev povabimo tudi vse Leskovčane, ki želijo svoje talente predstaviti drugim. Poletje in zgodnjo jesen kulturno obogatimo z Aninimi glasbenimi večeri, ki obsegajo štiri koncerte klasične glasbe. Na njih se nam predstavijo tako mladi še neuveljavljeni glasbeniki, kakor glasbene skupine kot so kvintet trobil slovenske policije, oktet duhovnikov, Mihaela Komočar, ipd..

Jesen in zima pa sta čas za naše gledališčnike. V KD Leskovec pri Krškem sta aktivni dve gledališki skupini. Člani odrasle skupine so pod streho spravili že kar nekaj projektov (Direktorjev rojstni dan, Cvetje hvaležno odklanjamo, Štirje letni časi, Dohodnina, Jeklene magnolije, Zbudi se, Katka, Tistega lepega dne, monokomedija Al en Al dva in Žalujoči ostali). Z našimi predstavami nastopamo po različnih krajih Slovenije. Preveč bi bilo, če bi naštevali prav vse, zato naj navedemo le nekatere. Poznajo nas v Pekrah pri Mariboru, Šentvidu nad Ljubljano, Poljčanah, Dobovi, Brežicah, Grosupljem, Trebnjem, Štorah, Senovem,…. S komedijo Štirje letni časi, smo gostovali tudi v Berlinu, s komedijo Zbudi se, Katka pa pri naših zamejcih v Reki in z gledališkim delom Tistega lepega dne, prav tako pri naših rojakih in sicer v Puli in v Umagu. S komedijo Branislav Nušić “ŽALUJOČI OSTALI” pa smo napravili mini turnejo po Republiki Srbiji in sicer v Kostolcu, v Guduruciin v Novem Sadu.

Člani otroške oz. zdaj že mladinske gledališke skupine trenutno uprizarjajo gledališko predstavo z naslovom »Poročil se bom s svojo ženo« Zanimivost slednje je, da so jo leskovški gledališčniki prvič igrali že davnega leta 1968, pa 1986 in kot že navedeno leta 2010. Seveda pa to ni njihov edini projekt. S projektom Skrivnosti iz šolskega veceja, so se naši mladi gledališčniki leta 2008 uvrstili na Državno srečanje otroških gledaliških skupin v Slovenskih Konjicah. Zadnja navedba je najlepši dokaz, da delamo kvalitetno in dobro. Glede uspehov pa tudi naša odrasla skupina ne zaostaja za našimi zananci.

Med tradicionalne prireditve, ki jih naše društvo organizira vsakoletno pa je tudi Martinovanje pod kozolcem. Na prireditvi, na kateri poleg članov društva sodelujejo tudi gosti, vsako leto prikažemo običaj, značilen za čas ob Martinovanju v naših krajih. S tem ohranjamo bogato kulturno dediščino naših prednikov.

V Leskovecu pri Krškem pa so pognali korenine tudi posamezniki, ki so ne samo kraju, temveč tudi širši javnosti poznani po svojih delih. Naj ob tem navedem samo nekatera imena, pesnico Anko Salmičevo, pisateljico Gitico Jakopin, botanika Franceta Vrdjana, akademskega kiparja in medaljerja Vladimirja Stovička in njegovo še živečo hčerko akademsko kiparko in medaljerko Vladimiro Stoviček. Slednjim se v obuditev njihovih del, spomnimo na naših tradicionalnih literarnih večerih, ki jih vsako leto pripravijo člani naše literarne sekcije.

Seveda pa je Leskovec pri Krškem kraj, kjer se je vredno ustaviti, si ogledati mogočno cerkev Marije na jezeru, z enim izmed najlepših še ohranjenih baročnih oltarjev na slovenskem, se po Ajdovski poti sprehoditi do Ajdovske jame – arheološkega najdišča iz mlajše kamene dobe, ki je hkrati tudi največje slovensko zatočišče netopirjev Južnih Podkovnjakov, si ogledati cerkev Svete Ane na bližnjem gričku in ne nazadnje se srečati s prijaznimi domačini. Če pa vaš čas obiska našega kraja sovpada s katero od enajstih prireditev, ki jih vsako leto pripravimo člani Kulturnega društva Leskovec pri Krškem, potem vam bo obisk v Leskovcu ostal še dodatno v spominu.  • Osnovni podatki
  • Datum ustanovitve:  2. november 2001
  • Naslov:  Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem
  • Matična številka:  117049 000
  • Davčna številka:  61637475
  • TRR:  SI56 0298 2009 0843 957
  • Telefon:  00 386 (0)31 422 666 (Filip)
  •  00 386 (0)41 849 857 (Janez)
  • E-pošta:  info@kd-leskovec.si
Spletno družabno omrežje:   facebook link