Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
Moč ustvarjalnosti


Od ribiča do graščaka


Leskovec pri Krškem, 9. decembra 2020

Kljub letošnjim zelo strogim omejitvam kulturnega dogajanja po vsej naši lepi domovini, pa v KD Leskovec pri Krškem nismo povsem mirovali. Največ smo naredili na projektu »Od ribiča do graščaka«. V prvi polovici letošnjega leta smo se ukvarjali predvsem z izbiro igralcev za vlogi Marije Attems Auersperg in Antona Aleksandra Auersperga,  zadnjih lastnikov gradu Šrajbarski turn iz rodbine Auersperg ter vlogi grajske kuharice in ribiča.  Veliko sodelovanja je bilo potrebnega tudi pri izdelavi kostumov, predvsem za grofa in grofico, saj je bila izdelava celotne podobe obeh likov kar zahtevna. Vendar se je splačalo. Kostuma sta odlična, za kar gre zahvala Ini Čebular z Inštituta za svobodo oblačenja iz Brestanice ter Špeli Sečnik za strokovno podporo na podlagi njene študije o oblačilnem videzu obeh osebnosti. Mirjana Marinčič je napisala besedilo in pripravila igralce za dva prizora, ki sta bila do sedaj odigrana.

Grofa upodabljata Anton Bizjak in Rastislav Florjančič, grofico pa Sonja Levičar, Vesna Šinko ter Mirica Olovec. V vlogi ribiča je nastopil Filip Černelč kuharici pa je življenje dala Alenka Volčjak.

V mesecu juniju  so se grof in grofica ter ribič predstavili na odprtju Vinsko gastronomskega centra Turn v Vinski kleti Krško, kjer je bil tudi javno predstavljen  projekt Od ribiča do graščaka, ki je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.  Dogodek je pripravila Kmečka zadruga Krško, ki je vodilni partner v projektu. Prav tako so igralci sodelovali na gastronomsko kulinaričnem večeru, kjer je bil poudarek na ribah in predstavitvi nove  grafične podobe blagovne znamke KZ Krško pod imenom Turn.

Z igranim prizorom »Rak in vino za večerjo« so se grof in grofica Auersperg ter kuharica in ribič predstavili tudi v avgustu na srečanju Vinskih vitezov Slovenskega reda omizja Dolenjske, Bele Krajine in Posavja ter vinskih vitezov Evropskega reda Legature za Belo Krajino, Dolenjsko in Posavje.

Prisotni smo bili tudi na trgatvi cvičkove brajde,  ki je bila zasajena maja 2018 v okviru praznovanja 90-letnice Kmečke zadruge Krško in Kleti Krško.

Del projekta je tudi promocija Kmečke zadruge Krško oz. Vinske kleti Krško in njihovih vin, zato smo v septembru sodelovali tudi pri snemanju promocijskih kratkih filmov, ki jih lahko vidite spodaj:

 

 

 

 

 

 

 

Poskrbeli smo tudi za izobraževanje, zato smo se udeležili  strokovnega posveta o življenju in delu Marije  Attems Auersperg, ki je potekal v dvorcu Dornava. Na tem posvetu je bila tudi ekipa televizijske oddaje »Na vrtu« in v svoj scenarij snemanja vključila tudi grofa in grofico Auersperg. To lahko vidite na spodnji povezavi:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/na-vrtu/174737449

 

Delo skoordinirala in prispevek zapisala Sonja Levičar

Foto: Goran Rovan, Tomo Jeseničnik, Sonja Levičar, Annaluce Ferrari

       

               

 


  • Osnovni podatki
  • Datum ustanovitve:  2. november 2001
  • Naslov:  Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem
  • Matična številka:  117049 000
  • Davčna številka:  61637475
  • TRR:  SI56 0298 2009 0843 957
  • Telefon:  00 386 (0)31 422 666 (Filip)
  •  00 386 (0)41 849 857 (Janez)
  • E-pošta:  info@kd-leskovec.si
Spletno družabno omrežje:   facebook link