Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
Moč ustvarjalnosti


Slavnostna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku


Kulturni dom Krško, 3. februar 2017.

V organizaciji ZKD Krško, JSKD izpostava Krško in Občine Krško, je bila Slavnostna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, v Kulturnem domu Krško. Slavnostni govornik je bil gospod Tone Partljič, pisatelj, scenarist, komediograf. Čestitkam prejemnikom se je pridružil tudi župan Občine Krško mag. Miran Stanko
Ob kulturnem programu so bile podeljene Prešernove plakete in priznanja, med drugim so jih prijeli tudi štirje člani našega društva …
BRONASTA PREŠERNOVA PLAKETA :
ANTON BIZJAK:
Anton Bizjak se je zaradi ljubezni do gledališča KD Leskovec pri Krškem pridružil že takoj po njegovi ustanovitvi. Petnajst let je član dramske sekcije. Nastopal je v več predstavah in skečih, ki jih je sekcija postavila na oder. Njegov nastop je ustvarjalen in prepričljiv. Vedno se zelo aktivno in ustvarjalno loti tudi oblikovanja ali izdelave svojega kostuma. 
Sodeluje tudi pri ostalih akcijah in dogodkih društva in je njegov nepogrešljivi član. Štiri leta je bil predsednik NO odbora in s svojo vestnostjo pomembno prispeval k transparentnosti delovanja društva. Bronasta Prešernova plaketa naj bo zahvala in hkrati spodbuda za nadaljnje delo v ljubiteljski kulturi.

DOROTEJA JAZBEC:
Doroteja Jazbec je članica KD Leskovec pri Krškem dvanajst let. Aktivna je predvsem v literarni sekciji, pri kateri je vključena v vse njene aktivnosti. Sodeluje tako pri načrtovanju dela sekcije, kot pri sami izvedbi dogodkov – pri branju in interpretaciji poezije, literarnih pohodih, povezovanju literarno-glasbenih večerov in vodenju prireditev. Širšo javnost kot spletna novinarka seznanja z dogodki kulturnega društva, več kot desetletje pa je tudi urednica mladinskega časopisa Marija na jezeru Župnije Leskovec pri Krškem. Za njeno plodno delo ji podeljujemo bronasto Prešernovo plaketo.

SREBRNA PREŠERNOVA PLAKETA:

MIRJANA MARINČIČ:
Mirjana Marinčič se je Kulturnemu društvu Leskovec pridružila kmalu po njegovi ustanovitvi. Njeno delo najbolj označujeta oder in pisana beseda. Je članica dramske sekcije in štiri leta njen vodja. V času delovanja v društvu je nastopila v nekaj prestavah in večini Martinovanj ter mnogih skečih. Zapomnili smo si jo v vlogi Pečanke in mnogi jo poznajo kot Minko, lik, ki iz leta v leto na Martinovanjih spremlja Tineta. Pomembna je njena vloga pri gledališki vzgoji otrok in mladih. Ustanovila je otroško gledališko skupino in mlade igralce popeljala na državno srečanje otroških gledaliških skupin. Veliko časa posveča delu z osnovnošolci, ki jih vključuje v delo društva. Napisala je več gledaliških priredb pravljic in dve daljši otroški gledališki predstavi – musical »Planet Veselja« ter prestavo o čarnosti otroške domišljije »Ja, pa je«.
Preizkuša se tudi v poeziji. Podpisana je pod scenarij filma o Krškem, pod vezni tekst filma Posavska špajza. Je avtorica mnogih scenarijev za različne prireditve in z vezno besedo je povezala marsikatero prireditev različnih društev v občini Krško. Sodeluje v projektu JSKD Krško »Oblačilni videz krških prebivalcev«, kjer upodablja učiteljico Ano Schmidinger Romih. Z mini knjižnim klubom je sodelovala ob 50. obletnici Valvasorjeve knjižnice Krško. Deset let poje v MePZ župnije Leskovec pri Krškem. Štiri leta je bila tudi predsednica zbora oz. Pevskega društva Laudate. Trenutno v glavnem režira in piše. Že več let zapored je avtorica skečev, ki spremljajo Martinovanje in leskovško prireditev Pomlad prihaja. Režira predstave dramske sekcije KD Leskovec. En mandat je bila podpredsednica KD Leskovec pri Krškem in pet let predsednica ZKD Krško. Za njeno vsestransko uspešno in prizadevno delo v ljubiteljski kulturi ji podeljujemo srebrno Prešernovo plaketo.

JANEZ KERIN:
Janez Kerin je soustanovitelj Kulturnega društva Leskovec pri Krškem. Od takrat je njegov predan član. Tri leta je bil podpredsednik društva in že 8 let je njegov predsednik. Pod njegovim vodstvom je zaradi njegove velike sposobnosti za sodelovanje in zaupanje, društvo zelo napredovalo. Svojo natančnostjo in pedantno organiziranostjo je lahko zgled večini, ki zasedajo podobne funkcije. Pet let je član IO ZKD Krško. Od lanskega leta je predsednik Sveta območne izpostave JSKD Krško ter član Sveta zavoda Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki. Seveda pa si je Janez želel na področje ljubiteljske kulture zaradi svojih čisto drugih talentov. Ves čas je ustvarjalen in prepričljiv igralec, ki z vsako novo vlogo zraste in poišče v sebi nek drug vidik. Videli smo ga v vlogi jeznoritega Štefuca, poznamo ga kot neodločnega Tinetovega sina na Martinovanjih in kot igralca v skečih. Je del vsakega projekta društva, nobeno delo mu ni težko in nobena naloga pod častjo. Je organizator prireditev, igralec, napeljevalec kablov in »šepetalka«. Za svoje delovanje na področju ljubiteljske kulture je prejel tudi priznanje KS Leskovec pri Krškem. V zahvalo in hkrati za spodbudo za njegov vsestranski prispevek k bogatitvi kulturnega dogajanja mu podeljujemo srebrno Prešernovo plaketo.

Čestitke vsem prejemnikom Prešernovih priznanj in plaket. 


  • Osnovni podatki
  • Datum ustanovitve:  2. november 2001
  • Naslov:  Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem
  • Matična številka:  117049 000
  • Davčna številka:  61637475
  • TRR:  SI56 0298 2009 0843 957
  • Telefon:  00 386 (0)31 422 666 (Filip)
  •  00 386 (0)41 849 857 (Janez)
  • E-pošta:  info@kd-leskovec.si
Spletno družabno omrežje:   facebook link