Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
Moč ustvarjalnosti


Tistega lepega dne – zaključna predstava


Leskovec pri Krškem, 18. december 2015

Beseda ob zaključku projekta »Tistega lepega dne«

Vsak začetek pomeni dejstvo, da mu sledi tudi konec. In če smo v letu 2013 začeli nekaj, kar si nismo upali niti pomisliti, da bo trajalo skoraj tri leta, je danes dan, ko je čas za zaključek.

Idejo, da bi se na odrske deske povabilo čim več nastopajočih različnih starostnih generacij, je dala režiserka predstave Mirjane Marinčič.

Priznam, da se mi je po njeni predstavitvi o 23-ih nastopajočih, številčni tehnični ekipi, ideji o kulisah in drugih dejavnikih, ki spremljajo tovrstne projekte, zastavilo vprašanje, če smo v društvu dorasli takšnemu izzivu. Pa vendar, kjer je volja, tam je pot in odločitev o izvedbi projekta, ki smo ga poimenovali po naslovu predstave »Tistega lepega dne«, oziroma skrajšano TLD, je padla na sestanku 9. januarja 2013. Novelo z naslovom »Tistega lepega dne« je napisal Ciril Kosmač, za odrske deske pa je tekst priredil Srečko Fišer.

Prve bralne vaje smo imeli 23. 1. 2013. S hojo, gibanjem in mimiko naših teles po odru smo začeli v drugi polovici meseca februarja. Od prvih bralnih vaj do premiere smo imeli skupno 38 vaj. Dodatno pa smo imeli še vaje pred posameznimi gostovanji. Tako smo skupno imeli 53 vaj oz. povedano drugače 106 ur. Sočasno, ko smo eni vadili igranje, so drugi začeli z izdelavo kulis, izborom kostumov, pripravo reklamnega gradiva in vsega drugega, kar spada k takemu projektu. Velik del materiala smo pridobili od naših sponzorjev – družbe Metalika, d.o.o. iz Leskovca in Žage Arh iz Leskovca. Izdelava scene je bila delo naših članov Jureta Kerina, Gašperja Marinčiča, Mateje Gačnik in članic ročnodelske skupine. Izbor kostumov je izvedla Aleksandra Tomažin. Uniforme za vojake nam je zašil Miro Sevšek iz Leskovca.

V času priprav na premiero nas je na vajah obiskal znani slovenski igralec Gojmir Lešnjak Gojc, ki se je pri projektu podpisal kot svetovalec režije.

Na tem odru pred polno dvorano smo predstavo premierno uprizorili 24. maja 2013 in že naslednji dan imeli prvo ponovitev.

V času od premiere do danes smo imeli 17 ponovitev. S predstavo smo gostovali v različnih krajih Slovenije. V nekaterih celo dvakrat. Številni obiskovalci so nas videli v Krškem, Senovem, Podbočju, Radečah, Kopru, Dolenjskih Toplicah, Straži pri Novem mestu, Semiču. Dvakrat smo s predstavo gostovali v sosednji Hrvaški. Na povabilo tamkajšnjih kulturnih društev smo bili v Puli in Umagu.

V predstavi je skupno sodelovalo 31 igralcev in osem članov tehničnega in drugega osebja (tehniki, šepetalka, akvitizerka, kostumografinja …).

Zaradi različnih vzrokov smo se skozi posamezne nastope nastopajoči na odru predstavili v različnih in več vlogah. Tako:
– sta v vlogi harmonikarja nastopala Jure Kerin in Matej Žokalj,
– v vlogi Jere Klavdija Mirt in Nina Prah,
– Francko sta upodabljali Barbara Urbanč in Mojca Špiler,
– kuharici sta bili Klavdija Mirt in Mojca Špiler,
– vlogo Mojega Jezusa, je vseskozi igral Jože Grajžel,
– Hedviko je igrala Lucija Mlakar,
– vojaka Nandeta Luka Žokalj,
– vojaka Modesta Matija Gorenc,
– vojaka Zanuta pa Gregor Lekše,
– Naceta je igral Matej Žokalj,
– kot Pečan je nastopal Rastislav Florjančič,
– Štefucove otroke so igrali Urban Šinko, Koni Kerin, Kiara Kerin, Ana Baznik, Maša Urbanč in Žana Marija Kužnik,
– v vlogi karabinjerja in zborovodje je nastopal Filip Černelč,
– Tenenteja je igral Bojan Kolman,
– vlogo Matilde sta upodobili Urška Bogovič in Manca Marinčič,
– Padarja sta igrala Anton Bizjak in Zdenko Perec,
– vlogo župnika sta odigrala Janez Kerin in Edi Krieger,
– Ludvika je vseskozi igral Janez Olovec,
– njegovo ženo Zano Vesna Šinko in Žanin Kužnik,
– Pečanki sta bili Klavdija Mirt in Mirjana Marinčič,
– vlogo Štefuca pa sta upodobila Janez Kerin in Boštjan Arh.

Ob vsem tam pa smo vseeno imeli samo eno režiserko – Mirjano Marinčič.

Ob strani igralcev pa so vseskozi stali:
– tehniki Gašper Marinčič, Aljaž Zupančič, Klemen Zupančič, Goran Hribar
– šepetalka Marjetka Perec,
– akvitizerka Sonja Levičar in
– fotograf Anton Hruševar.

Skupno si je predstavo ogledalo 2.700 obiskovalcev. Če bi na vsa naša gostovanja odhajali z enim vozilom, bi se merilec prevoženih kilometrov ustavil pri številki 1900. Ker pa so nam pri prevozih na gostovanja pomagala gasilska društva (PGD Leskovec, PGD Krško, PGD Brege) in podjetje Nova Krško, d.o.o. iz Leskovca, je število prevoženih kilometrov toliko oz. za tolikokrat večje.

Najlepša hvala vsem, ki ste nam pomagali pri izvedbi projekta. Predolgo bi bilo, da bi našteval vse, ki ste s svojim prispevkom projekt podprli in ga naredili edinstvenega. Ne morem pa mimo dejstva, da posebej ne izpostavim OŠ Leskovec pri Krškem, ki nam omogoča, da svoje delo in talente pokažemo tudi drugim.

In na koncu zanimivost projekta TLD, ki smo ga danes po 31 mesecih uradno zaključili. Bili smo prvi in do sedaj edini amaterski gledališčniki v Sloveniji, ki smo besedilo gledališke predstave »Tistega lepega dne« s papirja prestavili na oder, in verjetno smo edini, ki nam je to uspelo kljub temu, da bi lahko na prste ene roke prešteli vaje, na katerih smo bili prisotni vsi nastopajoči.

Spoštovani člani – lepo je bilo sodelovati in igrati z vami.

Najlepša hvala vsem!

Janez Kerin, predsednik KD Leskovec pri Krškem
 

KLIKNI: http://www.eposavje.com/kultura/23704-zakljucek-projekta-tistega-lepega-dne.html

KLIKNI: http://ks-leskovec.si/arhiv-novic/1-obvestila/252-zakljuili-z-igro-tld-.html

KLIKNI: http://www.lokalno.si/2015/12/27/147218/zgodba/Zakljucek_projekta_Tistega_lepega_dne/?cookieu=ok


  • Osnovni podatki
  • Datum ustanovitve:  2. november 2001
  • Naslov:  Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem
  • Matična številka:  117049 000
  • Davčna številka:  61637475
  • TRR:  SI56 0298 2009 0843 957
  • Telefon:  00 386 (0)31 422 666 (Filip)
  •  00 386 (0)41 849 857 (Janez)
  • E-pošta:  info@kd-leskovec.si
Spletno družabno omrežje:   facebook link