Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
Moč ustvarjalnosti


Domoznanski večer z Ljudmilo Šribar


21. november 2013

O kulturi in o knjižničarstvu kot osnovnem delu Ljudmile Šribar, kapucinskem samostanu in kapucinski knjižnici ter ne nazadnje o domoznanstvu, o domoznanstvu Leskovca in Etnološki zbirki Kobile.

Ljudmila Šribar je po letu 1989 v Valvasorjevi knjižnici Krško začela oblikovati domoznanski oddelek in ga poklicno bogatila do leta 2008, nepoklicno pa še danes. Svoje strokovne prispevke V četrtek, 21. novembra 2013, je v Osnovni šoli Leskovec pri Krškem potekal pogovor o s področja knjižničarstva in domoznanstva objavlja v lokalnih glasilih, daljših rubrikah, serijskih publikacijah, prispeva tudi daljše zapise v monografijah … Zveza bibliotekarskih društev Slovenije je leta 1999 Ljudmili Šribar podelila Čopovo diplomo, kar je najvišje priznanje na področju knjižničarstva v Sloveniji; naslednje leto pa je za prispevek pri razvoju knjižničarstva v Občini Krško prejela znak Občine Krško. V letu 2003 sta z možem Alojzom v Kobilah za javnost odprla Etnološko zbirko Kobile, v okviru te pa prirejata slikarsko kolonijo Ne pozabimo.

Ker je Ljudmila Šribar pripravila precej zapisov v časopise in knjige, ki predstavljajo preteklost in tudi sedanjost naših krajev in ljudi, je bil del tega gradiva razstavljen. Tako so si lahko obiskovalci vsako gradivo prelistali, ogledali in tudi kaj prebrali.

Gostje večera so bili: g. Slavko Šribar, ki je bil od leta 1980–1986, predsednik Odbora za obnovo Kapucinskega samostana Krško in član gradbenega odbora. Podrobno in nazorno je predstavil Kapucinski samostan in Kapucinsko knjižnico Krško, ki je pomembna kulturna dediščina Občine. Doroteja Jazbec Božič je predstavila gasilo Marije na jezeru, katerega je bila glavna urednica. Spregovorila je tudi zbiralka leskovške dediščine Zdenka Horvat, ki je ob svojem delu vodila tudi zgodovinski krožek in z njim raziskovala preteklost Leskovca in šolskega okoliša. Tako je v tem večeru predstavila primere raziskovalnih nalog, ki so na slovenskih natečajih Mladih raziskovalcev zgodovine prejele zelo visoke ocene. G. Alojz Šribar je ob kratkem posnetku Etnološke zbirke Kobile, opisal samo zbirko, povedal nekaj o zbirateljstvu in o začrtani smeri, ki jo ima Etnološka zbirka Kobile.

Celoten kulturni dogodek je popestril trio klarinetov iz Glasbene šole Krško; Peter Gabrič, Robert Pirc in Jure Umek.
Celoten pogovor kot večer pa je vodila Jasmina Spahalić

Ljudmila Šribar je prispevala k temu, da se bolje zavemo svojega bivalnega okolja in ko ga bolje razumemo, ga tudi bolj spoštujemo, čutimo in čuvamo. Saj vsak, ki čuti pripadnost nekemu prostoru, ki mu torej ni vseeno za svoje okolje, dediščino, kulturo, pa je najdragocenejši predstavnik vsakega mesta; to Ljudmila Šribar zagotovo je.

Preostanek večer se je zaključil ob prijetni zahvali Kulturnega društva Leskovec pri Krškem, še posebej Občini Krško, ki je pripomogla k izvedbi večera in sladkih dobrotah članic kulturnega društva Leskovec pri Krškem.
KD Leskovec pri Krškem

KLIKNI: http://posavje.info/kultura/domoznanstvo-je-nasa-lokalna-dediscina.html


  • Osnovni podatki
  • Datum ustanovitve:  2. november 2001
  • Naslov:  Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem
  • Matična številka:  117049 000
  • Davčna številka:  61637475
  • TRR:  SI56 0298 2009 0843 957
  • Telefon:  00 386 (0)31 422 666 (Filip)
  •  00 386 (0)41 849 857 (Janez)
  • E-pošta:  info@kd-leskovec.si
Spletno družabno omrežje:   facebook link