Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
Moč ustvarjalnosti


Pogovorni večer z Ljudmilo Šribar


Leskovec pri Krškem, 22. maja 2019

V okviru praznovanja krajevnega praznika smo v KD Leskovec pri Krškem, v sredo, 22. 5. 2019 pripravili že tradicionalno prireditev Znani Leskovčani, ki smo jo letos posvetili življenju in delu Ljudmile Šribar. Prireditev je tudi tokrat potekala v media centru OŠ Leskovec pri Krškem. V pogovoru, ki ga je vodila Doroteja Jazbec, nam je gostja odstrla pogled na svojo karierno in osebno prehojeno življenjsko pot. Ljudmila Šribar je pustila pomemben pečat v Valvasorjevi knjižnici Krško, kjer je bila začetnica domoznanskega oddelka. Za zgodovino kraja pa je pomembna s svojim možem Alojzom, s katerim je uredila Etnološko zbirko Kobile, v kateri hranita številne predmete, orodja, stroje, ki sta jih tako zavarovala pred pozabo. V njuni zbirki je prostor tudi za slike s slikarskih kolonij, ki jih prav tako organizirata z namenom, da se ohrani spomin na lokalno kulturno in naravno dediščino.

Ljudmila Šribar je avtorica mnogih publikacij in strokovnih člankov. Tako je med drugim za leskovško župnijsko glasilo Marija na jezeru pripravljala posebno rubriko o vaških znamenjih, o krajih in zaselkih na območju leskovške župnije. Ljudje smo presenečeni nad številom podatkov, informacij, letnic …, ki jih pozna, in jo imamo za »živo enciklopedijo«.

Čeprav je Ljudmila Šribar že v pokoju, pa še vedno nadaljuje s svojim raziskovalnim delom in dokumentiranjem, edino malce več časa ima za svojo drugo ljubezen. Namreč poleg humanistike jo je vedno pritegovalo tudi naravoslovje. Ob urejanju lastnega vrta in občudovanju razgledov z njej tako ljubega Jerckovega brega lahko živi tudi to svojo strast.

Glasbeno pa so prireditev obarvale učenke Glasbene šole Krško – Julija Laznik in Zala Jakhel na citrah ter Lucija Jakhel na violini (vse učenke Tinke Vukič).

Po prireditvi so obiskovalci ob pogostitvi, ki jo je pripravila KS Leskovec, lahko pokramljali z gostjo in si ogledali slikarsko razstavo z likovnih kolonij v Kobilah.

Zapisala: Mojca Pacek
Fotografije: Anton Hruševar


  • Osnovni podatki
  • Datum ustanovitve:  2. november 2001
  • Naslov:  Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem
  • Matična številka:  117049 000
  • Davčna številka:  61637475
  • TRR:  SI56 0298 2009 0843 957
  • Telefon:  00 386 (0)31 422 666 (Filip)
  •  00 386 (0)41 849 857 (Janez)
  • E-pošta:  info@kd-leskovec.si
Spletno družabno omrežje:   facebook link