Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
Moč ustvarjalnosti


Večer z Leskovčanko mnogih talentov Majdo Arh Sevšek


26. maja 2023, Leskovec pri Krškem

V okviru praznovanja krajevnega praznika KS Leskovec pri Krškem že tradicionalno predstavljamo domačine, ki so ime našega Leskovca ponesli v svet. Svoj pečat so pustili doma in širše v domovini. Letos se nam je v pogovoru z Dorotejo Jazbec predstavila Majda Arh Sevšek, avtorica treh CD, plošč in kaset, ki je srca številnih poslušalcev osvojila s svojimi uspešnicami kot  Pošlji mu veter v pozdrav, Ne oziraj se za njo, Prisegam ti na večnost.

Študirala je obramboslovje in je po poklicu inšpektorica (na Ministrstvu za obrambo, na inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami). Že v otroštvu je čutila ljubezen do glasbe, ki jo spremlja celo življenje. Njena glasbena pot sega od njenega prvega javnega nastopa pri 7 letih na prireditvi »Pokaži kaj znaš« v Cerkljah ob Krki, njene prve zmage pri 10 letih v Velikem Podlogu, obiskovanja Glasbene šole Brežice in učenja harmonike, prepevanja v narodno-zabavnih ansamblih ter v skupini Don Juan, do odločitve za solistično pot, ki ji je prinesla številne uspešnice. Kot spremljevalni vokal je prepevala v številnih takratnih bendih (Pop design, Miran Rudan, Simona Weiss …). Sledilo je sodelovanje s skupino Memories, s katero se je s trebuhom za kruhom odpravila v tujino, kar pa je kmalu zaključila zaradi napornega tempa. S prepevanjem nadaljevala v skupini Fantasy, v kateri je igral tudi njen mož Miro. Po krajšem premoru je začela s samostojnim glasbenim ustvarjanjem, kar lahko štejemo za njeno najbolj plodno obdobje. Vsa besedila in glasbo svojih pesmi je začela ustvarjati sama, kar nikakor ni ustaljena praksa v glasbenem svetu. Širši javnosti se je predstavljana na številnih festivalih (Melodije morja in sonca, Orion, Slovenska popevka …) in bila za svoje skladbe večkrat nagrajena s strani strokovne žirije.

Majda Arh Sevšek je zaslužna za prodor Nuše Derenda na slovensko glasbeno sceno. Zanjo je napisala besedilo in glasbo za pesem Vzemi me veter, s katero je Nuša Derenda zmagala na Slovenski popevki 1999. Kot vrhunec svojega glasbenega ustvarjanja pa Arh Sevškova doživlja nastop na Evroviziji v Oslu leta 1996, kjer je bila Reginin spremljevalni vokal.

V zadnjih letih je Majdina ljubezen do ustvarjanja dobila novo obliko. Namesto petju, pisanju besedil in glasbe se je posvetila peki, izdelovanju pirhov, lectarstvu in čebelarstvu. Njeni medenjaki, ki nastajajo po skrbno ohranjenem receptu njenih prednikov, veljajo za pravi gurmanski užitek. Osvojila jo je izdelava lectarskih izdelkov, za katere je morala recept naštudirati sama, saj je priprava testa varovana skrivnost vsakega lectarskega mojstra. Pri izdelavi sledi tradiciji, saj izdeluje lectova srca, okrašena s posebnimi etnološki ornamenti, a jim z dodajanjem svojevrstnih dodatkov (npr. kristalčki, ornamenti posebnih oblik) dodaja svojo lastno noto. Oblikuje pa tudi povsem nove oblike lectarskih izdelkov, kot so harmonika, kitara, ovčke, božički. Gostja je tudi predstavila svoje razstavljene izdelke.

Prireditev je glasbeno popestril učenec Glasbene šole Krško Blaž Krajnc na trobenti, pod mentorstvom Matjaža Kaučiča. Korepetitor je bil Martin Šušteršič.

Prijetno druženje se je zaključilo s pogostitvijo, ki so jo pripravile članice Aktiva kmečkih žena Krško polje.

 

Mojca Pacek

Foto: KD Leskovec pri Krškem


  • Osnovni podatki
  • Datum ustanovitve:  2. november 2001
  • Naslov:  Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem
  • Matična številka:  117049 000
  • Davčna številka:  61637475
  • TRR:  SI56 0298 2009 0843 957
  • Telefon:  00 386 (0)31 422 666 (Filip)
  •  00 386 (0)41 849 857 (Janez)
  • E-pošta:  info@kd-leskovec.si
Spletno družabno omrežje:   facebook link