Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
Moč ustvarjalnosti


12. redni letni Zbor članov KD Leskovec pri Krškem


16. februar 2013, Gasilski dom Leskovec

»Novi predsednik Kulturnega društva Leskovec je Janez Kerin«

17. februar 2013 – Kulturno društvo Leskovec pri Krškem bo prihodnja štiri leta vodil Janez Kerin, nekoč že zelo uspešen predsednik tega društva, sedaj pa ponovno v tej vlogi. V minulem letu, katerega »inventuro« so člani sinoči prav tako opravili na tokratnem rednem letnem srečanju, so uspeli izpeljati ves načrtovani program. Za njimi je dvanajst let delovanja, pred njimi pa vse več načrtov. Tudi gradnja krajevne kulturne dvorane.

Janez Kerin je od lanskega avgusta devetdeset člansko društvo vodil kot vršilec dolžnosti, tokrat pa so ga, na predčasnih volitvah, soglasno izvolili tudi za predsednika. Podpredsednik je postal Rastislav Florjančič.

Novi predsednik je člane spodbudil, da z aktivnim delovanjem tudi v prihodnje prispevajo k prepoznavnosti in dobremu imenu društva, «ob tem pa je uspešnost delovanja odvisna od tega koliko duše vložiš v delo, ki ga opravljaš,« je v svojem nagovoru dejal zbranim, ki se združujejo zaradi ljubiteljstva in s tem že veliko let pomenljivo prispevajo k bogatenju kulturnega življenja v svojem ožjem in širšem okolju.

Najvidnejši mejniki leta 2012

Uspešno preteklo delo društva je bilo v začetku leta 2012 nagrajeno s pridobitvijo statusa društva v javnem interesu s strani takratnega Ministrstva za kulturo. Sicer pa je minulo leto zaznamovala aktivnost številnih sekcij. Mladinska gledališka skupina je večkrat gostovala s kriminalko »Mišolovka«, v času decembrskih praznikov so s predstavo »Razmetana soba in Dedek Mraz« sodelovali v prednovoletnem prazničnem programu za večino predšolskih otrok v občini Krško. Starejši gledališčniki so občinstvo navduševali s predstavo »Zbudi se Katka«, s katero so se predstavili tudi preko meja. V tem času že potekajo priprave na novo igro, ki naj bi jo premierno na oder postavili že aprila.

Na literarnem področju so poletne mesece minulega leta zaznamovali deseti jubilejni Anini glasbeni večeri. V minuli dekadi se je odvilo preko 40 koncertov na katerih je nastopilo okoli 180 glasbenikov. Med literarnimi večeri so gotovo izstopali tudi tisti s katerimi leskovški kulturniki sledijo želji po predstavitvi bogate dediščine krajanov, ki so svojim delom in življenjem pomembno zaznamovali Leskovec. Med takšnimi večeri je tako bil »Čas v podobah Vladimire Štoviček«; v spomin na 110 letnico rojstva pesnice Anke Salmič pa tudi večer posvečen njej. Povsod prepoznavni kulturniki so dvorano OŠ Leskovec napolnili še dvakrat – z organizacijo tradicionalne prireditve Pomlad prihaja in z Martinovanjem po starih šegah in običajih.
Spodbudno dinamiko društvu dajejo tudi ostale sekcije; kot so plesna, sekcija za ohranjanje kulturne dediščine in foto sekcija, ki je zabeležila različne krajevne dogodke in jubileje, v letu 2013 pa se ljubitelji fotografije pripravljajo tudi na samostojno foto razstavo »Anini večeri«.

Prešernove plakete kot potrditev, lastna kulturna dvorana kot cilj

Da delo članov predstavlja vidno kulturno ustvarjanje v našem prostoru je prepoznala tudi Zveza kulturnih društev Krško, ki je v sodelovanju z Občino Krško nekatere od njih nagradila s Prešernovo plaketo ob kulturnem prazniku. Med prejemniki je bil nedavno tudi Anton Bizjak, ravnatelj OŠ Leskovec, ki je svoje priznanje prejel kot zahvalo za veliko posluha pri zagotavljanju prostorskih možnosti, ki jih nudi v šoli, ki jo vodi. Kulturniki se namreč že nekaj let srečujejo s prostorsko stisko tako za delovanje kot nastopanje. Želja in načrti za lastno kulturno dvorano, tako ostaja med pomembnimi prednostnimi cilji prihodnosti.

Pestro tudi v letu 2013, kmalu »Pomlad prihaja«

V društvu so si enotni, da na lovorikah in preteklem delu ni dobro počivati, zato so tudi za leto 2013 pripravili obsežen program. Že danes vas vabijo, da skupaj z njimi vstopite v pomlad. Pridružite se jim v soboto, 16. marca 2013 v OŠ Leskovec, na prireditvi »Pomlad prihaja«.

KD Leskovec pri Krškem

KLIKNI: http://www.dolenjskilist.si/2013/02/17/92984/novice/posavje/Najvecja_neuresnicena_zelja_se_vedno_dvorana/


  • Osnovni podatki
  • Datum ustanovitve:  2. november 2001
  • Naslov:  Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem
  • Matična številka:  117049 000
  • Davčna številka:  61637475
  • TRR:  SI56 0298 2009 0843 957
  • Telefon:  00 386 (0)31 422 666 (Filip)
  •  00 386 (0)41 849 857 (Janez)
  • E-pošta:  info@kd-leskovec.si
Spletno družabno omrežje:   facebook link