Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
Moč ustvarjalnosti


Naša Verica in Rasti – prejemnika Prešernovih plaket


 

Letos, na dan praznika kulture, 8. 2. 2021, sta naša člana prejela več kot zasluženi priznanji za svoje dolgoletno delo v našem društvu.

Bronasto Prešernovo plaketo je prejela Verica Rep, ki se je Kulturnemu društvu Leskovec pri Krškem pridružila v začetku leta 2002. Sprva je bila članica dramske sekcije, kjer še danes sodeluje pri pripravi in izvedbi dogodkov. Je aktivna članica sekcije za ohranjanje kulturne dediščine ter glasbene sekcije. Je članica skupine ročnodelk in s svojimi izdelki pomembno prispeva k ohranjanju kulturne dediščine.

Srebrno Prešernovo plaketo je prejel Rastislav Florjančič, ki je bil v letu 2001 eden izmed ustanovitvenih članov KD Leskovec pri Krškem. Njegovo delo na področju ljubiteljske kulture pa sega bistveno bolj v pretekli čas, ko se je v svojem rojstnem kraju Štore in kasneje v Celju podpisal na črne odrske deske gledališča. Svoje znanje, izkušnje s tega področja je kmalu po preselitvi v naše kraje začel prenašati na mlajše rodove in pod njegovo režisersko taktirko, je bilo še v letih skupne države na »leskovškem odru« uprizorjenih kar nekaj gledaliških predstav (»Hočete igrati z mano«, »Direktorjev rojstni dan«, »Figole  Fagole«, »Poročil se bom s svojo ženo«). Po ustanovitvi Kulturnega društva Leskovec pri Krškem je Rastislav Florjančič prevzel vlogo glavnega režiserja gledaliških in drugih predstav v izvedbi članov društva, ter hkrati vodjo dramske sekcije, katero je opravljal v letih od 2001 – 2013.

Po zaključku tretjega mandata vodje dramske sekcije  je bil izvoljen za podpredsednika društva. V letu 2017 pa je začasno, za dve leti prevzel vodenje foto sekcije.

Za našega Rastija dobesedno velja izrek, ki pravi, da ko enkrat okusiš »odrske deske«, potem si z njimi okužen celo življenje. Slednje Rasti izkazuje s svojo v vlogo v projektu »Od ribiča do graščaka«, kjer uprizarja lik lastnika Šrajbarskega Turna, grofa Antona Aleksandra Auersperga.

Priznanje z zahvalo za omogočanje pogojev za kulturne dejavnosti je kot zahvalo za njihovo sedemnajstletno pomoč pri našem delu in ustvarjanju, prejelo družinsko podjetje družine Olovec iz Leskovca pri Krškem –  družba Nova d.o.o. iz Leskovca pri Krškem. Hvala vam.

 

Vsem prejemnikom iskreno čestitamo!

Janez Kerin, predsednik KD Leskovec pri Krškem


  • Osnovni podatki
  • Datum ustanovitve:  2. november 2001
  • Naslov:  Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem
  • Matična številka:  117049 000
  • Davčna številka:  61637475
  • TRR:  SI56 0298 2009 0843 957
  • Telefon:  00 386 (0)31 422 666 (Filip)
  •  00 386 (0)41 849 857 (Janez)
  • E-pošta:  info@kd-leskovec.si
Spletno družabno omrežje:   facebook link