Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
Moč ustvarjalnosti


Aleksander in Marija Auersperg obiskala dvorec Dornava


Dornava, 29. septembra 2020

Štirje člani KD Leskovec pri Krškem smo se v torek, 29.9.2020, udeležili strokovnega posveta o življenju in delu Marije Attems Auersperg, ki je potekal v baročnem dvorcu Dornava. Posvet z naslovom »Presek ustvarjalne krajine, arhitekture in likovne umetnosti – primer Marije Auersperg Attems« je organiziral Arboretum Volčji potok v okviru projekta »Cvetoča pot Marije Auersperg Attems«.

Na predavanju smo izvedeli veliko novih zanimiv podatkov o grofici Mariji Attems Auersperg, predvsem o njenem slikarskem delu. Skozi raziskave je bilo ugotovljeno, da je imela grofica bogato botanično znanje, kar je razvidno iz njenih tihožitij in tudi iz načrtov ter skic za ureditev vrtov na Šrajbarskem turnu. Tudi njenega moža Aleksandra Auersperga, ki je bil predvsem politik in gospodarstvenik, je  privlačilo   okrasno vrtnarstvo. Grof in grofica, ki sta imela zelo harmoničen zakon, sta bila v svojih krogih znana kot zelo urejena in napredna človeka, saj sta na gradu Šrajbarski turn imela svoje bivalne prostore urejene po najnovejših modnih trendih in tudi na zelo velikem in urejenem parku okoli gradu je  rastlo veliko najnovejših  vrst dreves, grmovnic in cvetja, ki jih je v tistem času bilo možno dobiti na evropskem trgu. Grofici so bile najljubše vrtnice.

Žal so udeleženci posveta izvedeli tudi, da Šrajbarski Turn propada in da za dopolnitev temu žalostnemu stanju pred vhodom v nekoč veličasten park stoji ekološki otok s smetmi.

Tudi o dvorcu Dornava, ki ga je Marija Attems Auersperg podedovala po smrti svojega očeta leta 1861, je bilo povedano veliko zanimivega, saj sodi zaradi svoje vrtne zasnove med najdragocenejše zgodovinske spomenike.

Po končanem posvetu je sledil sprehod po parku dvorca, kateremu sta se pridružila tudi grofica Marija Attems Auersperg in grof Aleksander Auersperg, ki sta ju upodobila igralca KD Leskovec pri Krškem in sodita v projekt »Od ribiča do graščaka«.

VIR: KD Leskovec pri Krškem

       

               

 


  • Osnovni podatki
  • Datum ustanovitve:  2. november 2001
  • Naslov:  Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem
  • Matična številka:  117049 000
  • Davčna številka:  61637475
  • TRR:  SI56 0298 2009 0843 957
  • Telefon:  00 386 (0)31 422 666 (Filip)
  •  00 386 (0)41 849 857 (Janez)
  • E-pošta:  info@kd-leskovec.si
Spletno družabno omrežje:   facebook link